Какво е ББД?

Определение за Безусловен Базов Доход:

Безусловният Базов Доход (ББД) не заменя социалната държава, но допълва и трансформира същата тази държава от компенсаторна в еманципирана социална държава.Еманципацията на Безусловния Базов Доход се определя от следните четири критерия: универсален, индивидуален, безусловен, достатъчно висок.

Универсален: По принцип всеки човек, независимо от възраст, произход, местоживеене, професия и т.н. ще има право да получи това разпределение. Затова заявяваме искане за правото на гарантиран безусловен базов доход в цяла Европа.

Индивидуален: Всеки мъж, всяка жена, всяко дете имат право на базов доход на индивидуална основа и определено не на база на съжителство или на домакинство. Безусловният базов доход ще бъде независим от всякакви обстоятелства: семейно положение, съжителство или конфигурация на домакинството, или от доходите или имуществото на други домакинства или членове на семейството. Това е единственият начин да се гарантира неприкосновеността на личния живот и да се предотврати контрола върху други лица. Той дава възможност на хората да взимат собствени решения.

Безусловен: Ние считаме, че базовият доход е човешко право, което не може да зависи от никакви предварителни условия, независим от задължения като платена работа, участие и полагане на общественополезен труд, или поведение в съответствие с традиционните роли на двата пола. Нито ще бъде предмет на доходи, спестявания или имуществени ограничения.

Достатъчно висок: Сумата следва да осигури приличен стандарт на живот, който да отговаря на обществените социални и културни стандарти в съответната страна. Тя трябва да предотвратява материалната бедност и да дава възможност на индивида да участва в обществото. Това означава, че нетният доход, най-малко трябва да бъде в рамките на прага на бедността, в съответствие със стандартите на ЕС, което съответства на 60% от така наречения национален еквивалентен медианен нетен доход. Особено в страни, където мнозинството има ниски доходи и следователно средният доход е нисък, трябва да се използва алтернативен показател (например потребителската кошница от стоки) при определянето на размера на базовия доход, за да се гарантира достоен живот, материална сигурност и пълноценно участие в обществото.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s